One of the most modern clinics in Europe has been built in Klagenfurt on an area of 95,000 square metres. The clinic sets new standards in intelligent hospital planning, bundling the competences of different disciplines on the basis of the connective layout of the facilities.

Four three-storey tracts in which the various departments are located branch off from the integrating transvese building of the main structure. A second new building is home to the supply and disposal centre with a caneen kitchen and fully automatic laundry facilities. Another integrated technical innovation is a driverless transportation system. A slender pedestrian bridge and a large number of underground supply routes connect the twobuildings in this clinic concept.

A road with clearly designated lanes for transporting patients runs between the supply building and the main bulding. The lanes are lined with BEGA light building elements, which convey an impression of the dimension of the building complex even in the dark.

Access to the underground car park is through the main entrance. Drive-over in-ground floodlights line the access road on both sides to guide the traffic. They serve as pointers and illuminate the concrete walls of the access road.enerously dimensioned cantilever plate in front of the glazed entrance area points the way into the interior of the main building. The open-plan entrance hall of the main building extends over two floors. A reception area, a shop, thegenerously dimensioned waiting zone as well as a bistro on the gallery create a feel-good atmosphere that you do not automatically associate with visits to hospitals. BEGA surface washers illuminate the high ceiling at dusk and atght, providing pleasant lighting conditions.

A road with clearly designated lanes for transporting patients runs between the supply building and the main bulding. The lanes are lined with BEGA light building elements, which convey an impression of the dimension of the building complex even in the dark.